Ние използваме бисквитки, за да Ви предоставим най-добрите продукти. Ако продължите да използвате нашият уебсайт, означава че сте съгласни с използването на бисквитки.

В планината – какво ни е необходимо

от admin 20.11.2017 0 коментар(а)

Какво не трябва да забравяме и какво е ненужно? Често пъти си задаваме този въпрос независимо дали ще се качваме за първи път или сме опитни планинари. Повечето от нас правят списък, ето и нашия, който може да ви бъде в помощ.

1. Облекло
За по-добро контролиране на топлината е желателно облеклото ни да бъде многопластово. Не подценявайте летните месеци, защото по всяко време може да ни изненада промяна на времето.
Добре е да носим резервно бельо, чорапи и ръкавици.

2. Защита срещу вятър и вода
Непромокаема екипировка или дъждобран, издръжлив на вятър, внимание трябва да се обърне върху функционалността на облеклото – размер и кройка в зависимост от останалите дрехи.

3. Обувки
Подходящи за планина са туристическите обувки. Препоръчваме здрава подметка, а при походи през по-студено и влажно време, допълнителни гети, които ограничават влизането на вода или сняг в обувката. Не забравяйте подходящи чорапи.

4. Уреди за ориентир
Във всички случаи трябва да носим карта, мащаб минимално 1:50 000, компас, висотомер или GPS навигация. Не трябва да забравяме и подходящ часовник, на който може да разчитаме както през деня, така и през нощта.

5. В зависимост от терена
Щеки, котки и ледокопи, както и други специфични за терена аксесоари.

6. Правилната раница
Важно е правилно да подберем вместимостта на раницата, в зависимост от продължителността на експедицията – за един ден ще стигнат 35l, на поход за повече дни, приблизително 70l. С цел повишаване сигурността на вещите и опазването им от намокряне или изцапване е добре те да бъдат сложени вътре поотделно завити в пликове, а самата раница да бъде снабдена с дъждобран.

7. Сигурност
Сред основната екипировка със сигурност е непромокаема аптечка. Също така кърпа или шапка за глава, слънчеви очила, защитен крем, балсам за устни (най-добре водоустойчив). Не подценявате защитния фактор на крема си.
При по-дълги походи трябва да се обърне внимание на палатка и спален чувал, а при зимни експедиции екипировка за алпинизъм и катерене.
Заредени батерии са задължителни за всички устройства.

8. Малките важни неща
• Лични документи и важни телефонни номера записани на отделен лист
• Химикалка, челник, пластмасова свирка и огледало за спешна сигнализация, нож, запалка и свещ
• Плик за боклук

9. Телефон
Мобилният телефон трябва да ни бъде под ръка. Задължително заредена батерия. В зависимост от експедицията при нужда не трябва да забравяме включването на роуминг услуга.
Зарядното не бива да бъде забравяно, то е неделима част от всяка екипировка. През последните години има различни батерии (соларни и други), които позволяват зареждането на телефона и без наличието на ел. мрежа.

10. Храни
Препоръчваме храни с ниско тегло, богати на енергия и въглехидрати, с дълъг срок на годност, като например: шоколад, вафли, протеинови блокчета и т.н. Важно е да избегнем газирани или прекалено сладки напитки, както и голямо количество кафе или черен чай.

Източник: Иаутдор