Ние използваме бисквитки, за да Ви предоставим най-добрите продукти. Ако продължите да използвате нашият уебсайт, означава че сте съгласни с използването на бисквитки.

Защо ни е студено

от admin 20.11.2017 0 коментар(а)

Термобельото под термокамера

Отговорите на привидно детински въпроси често са най-интересни. И най-вече, ако си помогнем с малко модерна техника.
От есента до пролетта навън обикновено „замръзваме от студ“. Или пък не, ако правилно се облечем. Но с какво и как?
Зад способността ни да задържаме топлината стоят много физични закони, но това може да се покаже и по много по-лесен начин…
Човешкото тяло губи топлина чрез конвекция (преминаването на въздуха), което може да избегнем с по-леко яке или просто да се скрием на завет. Но тялото също така губи топлина и чрез кондукция (преносът на топлина от област с по-висока към област с по-ниска температура), която е различна при наличие на газ или течност, като при течност процесът е до 32 пъти по-бърз. С други думи казано, през зимата трябва да се стараем да сме максимално сухи (да не паднем в езерото по време на риболов).
Едно от решенията да се предпазим от студа е термобельото. И за да придобием по-ясна представа как то влияе върху температурата на човешкото тяло представяме следващите няколко термограми.
Тестваните продукти са на реномирана фирма, която се занимава с производството на термобельо от повече от 150 години. Избрани са три типа облекло – трико, поло и яке.
На термограмата може да се види каква топлина излъчва човешкото тяло (с точност до 0,05 ºC). Постепенно ще проследим как излъчването ще се променя при различните слоеве дрехи. Колкото по-малко е излъчването, толкова по-добра е изолацията и съответно по-комфортна температурата.
1
Дори и да не се движи, в рамките на т. нар. „базален метаболизъм“ нашето тяло излъчва енергия почти колкото една 100W крушка. Затова и голото тяло на термограмата е в червено – без изолация губим максимално количество топлина – студено ни е!
2
В трико: обличаме трико от 100% вълна (190 гр./м2), което задържа максимално количество въздух. Термограмата показва как топлината излиза много повече в областта на врата, отколкото през останалата част от тялото.
3
С поло: на тази термограма може да се види разликата при врата. Материята на полото отново е вълна (грамаж: 235 гр./м2). При корема се губи по-малко топлина, отколкото при рамената, въпреки че и те са добре защитени.
4
С трико и поло: Комбинирането на двата слоя повишава защитата на вътрешните органи.
5
С термо яке: Облечено е върху голо тяло. Грамажът е 470 гр./м2 с допълнителен слой срещу намокряне.
6
С трико, поло и яке: Почти цялото тяло е в тъмно синия регистър, което показва, че телесната топлина почти никъде не се губи и тялото е защитено от студа.

Снимките са направени на открито при температура от 10°C.

Източник: Иаутдор, Иван Брезина| Снимки: www.hbzs-praha.cz