Ние използваме бисквитки, за да Ви предоставим най-добрите продукти. Ако продължите да използвате нашият уебсайт, означава че сте съгласни с използването на бисквитки.

История на термоса

от admin 20.11.2017 0 коментар(а)

Дали става въпрос за глътка гореща напитка през зимните дни или студена през летните, термосът е отличен помощник през всички сезони.
Историята на термоса датира от 1892 година, когато шотландският химик и физик Джеймс Дюар изобретил стъклен съд с двойни стени, между които изтегля въздуха. Открил, че благодарение на вакуума съдът е изолиран. Вътрешността му също така била със сребърно покритие, с което допълнително спомогнало за изолацията. Изобретението станало по-известно под името дюаров съд – като се превръща в първия прототип на термос в света.
През 1903 година немският производител на стъклени съдове Райнхолд Бургер, базирайки се на изобретението на Дюар, създава изолирана бутилка за напитки. Стъкленият съд сложил в метален контейнер, който затворил с тапа и добавил чаша. Същата година Бургер патентова бутилката, обявява конкурс за име и през 1904 основава компанията „Thermos”.
През 1907 г. компанията основава фирми под същото име в Англия, САЩ и Канада. Постепенно термосът е бил представен и пред останалата част от света – от Северния (с експедицията на Робърт Пири) до Южния полюс (Ърнест Шакълтън), с президента на САЩ Т. Рузвелт по време на експедиция в Африка, лети в самолета на братята Райт и дирижабъла Граф Цепелин. Продуктът на Бюргер пожънал голям успех и се превърнал в една от най-търсените стоки.
През 1978 година фирмата представя бутилки от неръждаемата стомана, която прави термоса по-лек и по-устойчив. Десет години по-късно на бял свят се появява и титаниевия термос – още по-лек, още по-здрав и подходящ за всички, които обичат да прекарват свободното си време в природата.
През 2001 година фирмата въвежда и новия си продукт – термо чаша – съчетаващ предимството на термоса и удобството на чаша.
Независимо от материала, от който е изработен, термосът и в днешни дни продължава да бъде незаменим спътник на повечето туристи.