Ние използваме бисквитки, за да Ви предоставим най-добрите продукти. Ако продължите да използвате нашият уебсайт, означава че сте съгласни с използването на бисквитки.

Как да изберем детско столче?

от admin 20.11.2017 0 коментар(а)

Безопасността на детето ви докато пътува е най-важното нещо, което трябва да поставите на първо място, когато тръгвате на път. В много държави, включително и в България, използването на детско столче е задължително до 8 годишна възраст. Затова вижте какво трябва да направите, за да изберете правилното детско столче за детето си.

За малките пътници е важно теглото, а не възрастта.  Столчетата се групират, в зависимост от размерите на бебето. Вижте каква е подредбата:

0

От раждането – 10кг

От раждането до 6-9 месеца

0+

От раждането – 13кг

От раждането до 12-15 месеца

0+ и 1

От раждането – 18кг

От раждането до 4 години

1

9-18кг

От 9 месеца до 4 години

1 и 2

9-25кг

От 9 месеца до 6 години

2
15-25кг

От 4 до 6 години

1, 2 и 3

9-36кг

От 9 месеца до 12 години

2 и 3

15-36кг

От 4 до 12 години

При бебетата и по-малките деца столчето се поставя в обратната посока на движението. Детето се закопчава с колани, които минават през горната част на тялото и през скута.  Важно е столчето да не се поставя върху седалка, която е снабдена с въздушна възглавница, тъй като при удар тя може да нарани детето.

При групи 1, 2 и 3 вече можете да обърнете детето към посоката на движението. Тези столчета се наричат по-скоро спомагателни, тъй като те са последната крачка преди детето да започне да се вози на седалката с пътнически колан за възрастни.  Условието за въздушните възглавници е същото. Калъфките могат да се перат без проблемно.

При пътуването вземете и кошче, където да събирате играчките, за да не се разпиляват и наранят детето. Препоръчително е да не купувате столче от втора ръка или ако го направите, то да бъде от сигурен човек като роднина или близък приятел.