Ние използваме бисквитки, за да Ви предоставим най-добрите продукти. Ако продължите да използвате нашият уебсайт, означава че сте съгласни с използването на бисквитки.

Какъв багажник за велосипед да изберем

от admin 20.11.2017 0 коментар(а)

Това какъв багажник за велосипед да изберем зависи от нашия автомобил и до определена степен от това колко велосипеда искаме да превозим. Избор може да направим между багажници, които се монтират върху тавана на автомобила, задния капак (или в автомобила) и на теглича.

Предимства и недостатъци на отделните видове багажници

 Багажници за таван – това е най-често използвания тип багажник. С него комфортно може да транспортираме до 4 велосипеда. Предимствата на този багажник са, че велосипедите се запазват чисти и не се замърсяват с кал или прах от пътя. Сред недостатъците е необходимостта от монтирани напречни греди върху автомобила, нарушени аеродинамични способности на превозното средство, физически по-трудното монтиране и демонтиране предвид закрепването на по-голяма височина.
 Багажници за теглич – както се подразбира от името им, необходимост за този тип багажник е наличието на теглич, т. нар. топка. Багажникът се монтира върху теглича и позволява транспортирането на до 4 велосипеда. Сред предимствата на този тип багажници са лесния монтаж и демонтаж и липсата на промяна на разхода на гориво при превоз на велосипедите. Като недостатък може да се нареди удължаването на автомобила с дължината на багажника и по-лошата видимост от задното стъкло.
 Багажници за заден капак – ако нашият автомобил няма теглич и не искаме да монтираме напречни греди върху тавана, този тип е подходящ за нас. Багажникът се захваща за задното стъкло и лесно могат да се транспортират до 4 велосипеда. Предимствата му са същите, както и при моделите за тегличи. Сред недостатъците отново се нарежда лошата видимост и затруднен достъп до багажника на автомобила.
 Багажници, които се поставят в автомобила – ако имаме автомобил разполагащ с голямо товарно пространство, подходящ за нас е избора на този тип багажници. По този начин могат да се транспортират до 2 велосипеда, като изцяло се елиминира замърсяването и повреждането на велосипедите. Недостатък разбира се е намаляването на багажното пространство.

Заключване на багажника
Повечето производиели предлагат модели, които имат система за заклюване или възможност за добаване на такава. Препоръчително е да избираме такива модели багажници, за да може да забавим евентуални крадци. Въпреки наличието на заключващ багажник не трябва да оставяме велосипедите си без наблюдение и в случай на спиране например за обяд в ресторант трябва да си оставим зрителен контакт с автомобила.

Подозрително евтини предложения
Подозрителни предпожения от незнайни производители, които може да видим в някои супермаркети е по-добре да избягваме. В повечето случаи това са лошо изработени продукти от некачествени материали, които бързо корозират. Велосипед, който падне от тавана на нашия автомобил може да предизвика сериозно пътно произшествие. Не трябва да првим компромиси с качеството на нашия багажник.

Аксесоари към багажниците
Повечето производители предлагат голямо разнообразие от аксесоари към този туп продукти, които спомагат за по-дългия живот на багажника и велосипедите ни.

Източник: Херутека