Ние използваме бисквитки, за да Ви предоставим най-добрите продукти. Ако продължите да използвате нашият уебсайт, означава че сте съгласни с използването на бисквитки.

Спални чували – I част

от admin 20.11.2017 0 коментар(а)

Откъде да започнем при избора на спален чувал? Ето няколко съвета за начинаещи.
На първо място трябва да избираме спрямо температурния диапазон. Има летни, зимни и трисезонни спални чували. Понятие като „целогодишен“ спален чувал няма.
При по-стари обозначения може да различим три вида параметри – горна граница на температурен комфорт, граница на температурен комфорт и долна екстремна граница.
Горната граница показва тази температура, при която, топлината при затворен спален чувал е най-неприятна за ползващия. Както става ясно, тази характеристика не може да ни насочи към правилен избор, тъй като решение е отварянето на спалния чувал.
Важен остава показателят за температурен комфорт. Тази характеристика показва именно температурата, при която в спалния чувал ще ни бъде приятно.
Долната екстремна граница показва до каква температура спалният чувал може да бъде използван. Тази граница, разбира се, се явява субективен фактор, тъй като при различните хора усещането за студ е в различни граници.
От 2005 година насам обозначението за спалните чували е уеднаквено. Европейският единен стандарт променя обозначенията и те стават четири: горна екстремна, комфортна температура, гранична температура и екстремна, като за оптимални характеристики се препоръчва използването на спалния чувал в диапазона между горна екстремна и комфортната температури. Особено значение трябва да се обръща на силата на вятъра.
Следващите характеристики, на които ще се спрем са формата и големината на чувала.
Двете най-разпространени форми са плик и мумия. Правоъгълният (тип плик) е подходящ за по-умерени условия – къмпинг край езеро или море, почивка в планината. По-комфортен е, и когато се отвори напълно може да се използва като одеяло. Спалните чували тип мумия са характерни с анатомичната си форма, която плътно следва тялото на ползващия и спомага за най-добрите им топлинни параметри. Долната част е по-тясна – топлината която идва от тази част на тялото е достатъчна, за да се загрее това пространство. Отделно областта на главата е допълнително предпазена чрез връзки. Обикновено тези спални чували са по-леки, което ги прави много подходящи за експедиции при студено време.
Да се избере правилният размер на спалния чувал е по-важно, отколкото изглежда на пръв поглед. Ако се вземе излишно голям, това означава, че с тялото си трябва да загреем ненужно много място, което ще отнеме повече време. Малък и прекалено тесен спален чувал също не е добър избор, тъй като ще бъде некомфортен, а от друга страна няма да може да се загрее.