Ние използваме бисквитки, за да Ви предоставим най-добрите продукти. Ако продължите да използвате нашият уебсайт, означава че сте съгласни с използването на бисквитки.

Спални чували – II част

от admin 20.11.2017 0 коментар(а)

Следващата характеристика, на която трябва да обърнем внимание, ако сме решили да купуваме спален чувал, е от какви материали е направен.
Благодарение на модерните синтетични материали е възможно да се намерят спални чували, които да са ни полезни, както при много топло, така и при много студено или влажно време. Защитени са срещу плесен и микроби, могат да се перат и са подходящи за хора с алергии. Пазарът предлага голямо разнообразие от влакна. Най-евтините спални чували са предназначени за използване само през лятото, за сухи места или палатки. Като пълнеж много производители използват пера с тефлонова обработка, която повишава устойчивостта спрямо влагата. Тъканите от своя страна осигуряват здравина, ниско тегло, водоустойчивост и „дишане“ на чувалите. Често срещани тъкани са синтетичните, както и тези, при които има вълна смесена с полиестер, което прави тези чували по-приятни за много хора. За екстремни условия вълната не е подходяща, тъй като в сравнение със синтетичните тъкани е по-тежка, по-бързо се замърсява, абсорбира влага и дълго време отнема изсъхването на чувала.
Ефектът „балон“ точно показва, дали дадена материя е подходящо подбрана и дали спалния чувал е качествен. Когато навиваме чувала от главата към краката, трябва да имаме издуване на не сгънатата част от спалния чувал. Липсата на това издуване показва, че чувалът е предназначен за използване при леки условия. Ако получим издуване „балон“ и е необходима сила за довършване на навиването, материалът е подходящ и устойчив и по-добре ще изолира вътрешното загрято пространство. Устойчивостта срещу вятъра е пряко свързана с дишащия ефект. Правилно „контролирано дишане“ имат спалните чували от по-висок ценови клас, изработени от по-скъпи материали, които осигуряват добра защита.
За калъф обикновено се използва същия или подобен материал, като този който е използван за конструирането на спалния чувал – устойчив на мърсотия и вода.
Трябва да обърнем внимание на подходящо облекло за спалния чувал най-вече при по-студено време, тъй като дискомфорта от топлина през лятото може да се разреши с разкопчаване на ципа на чувала.
Преди да легнем в спалния чувал е добре да се преоблечем с чисти и сухи дрехи. Най-подходящо е това облекло, при което липсват аксесоари, които биха могли да ни „убиват“ по време на сън – копчета, ципове, или такива, които да притискат кръвообращението – прекалено стегнати чорапи.
При зимни условия е добре да се избере един или два слоя облекло – долен от термо бельо и горен слой от полар. Обикновено при лягане обличаме каквото ни попадне, но по-удачен вариант е да се избере функционално облекло. По-подходящо от пуловера е термо бельото, което е от няколко тънки слоя, като освен че предпазва, също така и не заема излишно място.
Ако не разполагате с шалте е удачно да се снабдите с колан за бъбреците, така ще ги предпазите от изстиване. При по-тежки условия и удачно да вземете шапка, която допълнително ще предпази главата.