Ние използваме бисквитки, за да Ви предоставим най-добрите продукти. Ако продължите да използвате нашият уебсайт, означава че сте съгласни с използването на бисквитки.

Щеките – неделима част при походи

от admin 20.11.2017 0 коментар(а)

За какво ни трябват?
Ако търсим преди всичко опора, за да задържим стабилно положение по време на разходки по неравен терен ни трябват туристически щеки (трекинг щеки), но ако искаме редовно да се упражняваме, то със сигурност е добре да си набавим щеки за скандинавско ходене.

Каква е разликата?
Щеките за скандинавско ходене са предимно телескопични и имат специфична ръкохватка и каишка, които позволяват изтласкване по време на ходене без допълнително натоварване или да отпуснете щеката без тя да падне на земята. Като това специфично движение е характерно за Nordic walking – гърбът е изправен, замахът на ръцете се определя от крачките.
В сравнение с предходните щеки, туристическите или трекинг щеките напомнят тези при ските. Имат гумени накрайници и често пъти са по-тежки.

Щеки за скандинавско ходене
От съществено значение е дължината им. Най-лесно може да намерим правилната дължина за нас според формулата: ръстът ни в сантиметри умножен по 0,68 (при ръст от 170 см подходяща дължина щеки е приблизително 116 см).
Друга важна характеристика е теглото им. То би трябвало да бъде такова, че по време на ходене да не пречи или казано с други думи да не се замисляме, че в ръката държим нещо.
Също така щеката трябва да бъде с амортисьори (анти-стрес система) и устойчив връх, най-добре стоманен. За предпочитане са тези, които имат в състава си минимално 50% съдържание на карбон, който абсорбира ударите с повърхност и същевременно е лек.
Следващият критерий, на който трябва да се обърне внимание при избора на щеки за скандинавско ходене е ръкохватката. Тя трябва да пасва на ръката, като „естествено“ продължение. Също така не трябва да я натоварва допълнително и да бъде с анатомична форма. Задължително да има каишка, която да прикрепи щеката здраво към китката, за да може при отварянето на юмрука, автоматично да връща дръжката в ръката.
Върховете на щеките трябва да са от устойчив материал, тъй като са изложени на най-голямо натоварване, а именно повърхността на терена. Може да удължим живота на щеките си, ако използваме гумен накрайник при ходене по твърда повърхност, или шип при сняг, лед или неравности.
При избора на щеки трябва да отделим повече време, тъй като при продължително ползване на неправилен продукт може да натоварим излишно колената, ставите и мускулите или да предизвикате болки в гърба.

Източник: Аутдор дженерейшън