Ние използваме бисквитки, за да Ви предоставим най-добрите продукти. Ако продължите да използвате нашият уебсайт, означава че сте съгласни с използването на бисквитки.

Лонгборд

от admin 20.11.2017 0 коментар(а)

Историята на лонгборда започва пред 1950 година в САЩ като удължена версия на класическия скейт. Днес вече се използва на много места като удобно и приятно средство за превоз в града. В лонгборда може да се открият елементи от сноуборд, сърф и скейтборд. Дължината му е между 85 см и един метър и широк 20-30 см, като има по-големи и по-меки колелца, за разлика от скейтборда, което го прави по-лесен за управление и по-безшумен. Именно благодарение на по-меките колелца може да се измине дълго разстояние върху неравен терен. В повечето случай дъската на лонгборда е равна и по-твърда в сравнение с тази на скейтборда, което се отразява върху стабилността му, а разположението на осите спомага за по-доброто маневриране.

Основен компонент при лонгборда е дъската – нейната форма, дължина и конструкция определят за кои райдъри е подходящ борда. Могат да се определят 4 основни форми на дъските, като всяка форма има своите предимства и недостатъци – Pintail, Drop-Thru, Хибрид и Cruiser. Pintail е най-често срещаният вид дъска. Наподобява издължена капка и е напълно плоска. Подходяща е за начинаещи райдъри. Drop-Thru бордовете имат уникална форма, при която центъра на дъската е по-ниско от крайщата й. Този тип лонгборди са по-стабилни при висока скорост и са подходящи за downhill или freeride каране. Хибридната форма на дъската е често по-къса от останалите и позволява на райдърите да изпълняват трикове, каквито са възможни със скейтборд. Подходящи са за downhill, freeride и carving каране. Cruiser дъските са подобни на скейтовете, като се различават от тях с това, че са по-дълги и по-широки. Подходящи са за напреднали райдъри.

Дължината на дъската е друга важна характеристика на лонгборда. Именно дължината определя за какъв тип терен е подходящ борда.

Дължина                 Терен
71-97см                  Градски условия
97-107см                Градски условия, Freeride, Downhill
107 и повече см     Градски условия, Freeride, Downhill

Материалите, които се използват за изработката на борда са обикновено клен, бреза, бамбук или комбинация с ламинат. Дъската е от няколко пласта – от 2 до 11, които характеризират нейното използване. Отделните качества на дървесината от друга страна са от значение за терена, на който ще се използва лонгборда – кленът като най-твърд се използва при Downhill бордове, бамбука е еластичен и съчетан с клена се използва при carving и е подходящ както за града, така и при freeride каране.

Лагерите често се обозначават със стойности ABEC 1, ABEC 3, ABEC 5, ABEC 7 или ABEC 9. Това обозначение често грешно се бърка с качеството на лагерите, а всъщност отговаря на прецизността на изработката на частите и бързината на въртене.
ABEC-1 = най-ниска прецизност = по-бавно въртене на лагерите.
ABEC-9 = най-висока прецизност = най-бързо въртене на лагерите.

Правилният избор на колелца също влияе върху характеристиките на лонгборда. Меките колелца позволяват по-комфортно возене върху неравен терен, докато по-твърдите са за по-бързо каране при равен. За Препоръчителната им твърдост е 80А при градски условия, 80-83А за Downhill каране и около 82А за freeride.
Приятно каране.

Източник: Бордмания, Инспортлайн, Хонзовилонгборди